Recept: Kimchi
2013.12.29. 19:20, Blossoming Korea
Mai cikkemben a legegyszerűbb kimchi receptet hoztam, ám előtte tisztázzuk azt, hogy miről is van szó. A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, melyet körülbelül 2600-3000 éve ismernek. Különböző zöldségekből készül, és egyik legalapvetőbb hozzávalója a kínai kel. Mivel különféle vitaminokban (A, B1, B2), kálciumban és vasban gazdag, az amerikai „Health” magazin a „Világ legegészségesebb élelmiszereinek” listáján az ötödik helyen szerepel.
Teljes cikkért kattints a bővebbenre!
Elkészítési idő: 25 perc
Főzési idő: 5 perc
Hozzávalók:
1 kg kínai kel
½ csésze tengeri só
5 csésze víz
4-5 gerezd fokhagyma
1 db gyömbér
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál szardella mártás (A boltokban halszósz néven találjátok)
2 tk cukor
5 ek chili pehely
2 ek almalé (ez lehet koreai szilva tea)
1 tk méz
2 piros chili
2 ek szezámmag
Elkészítés:
1. Vágd le a szár részét a káposztának. A káposzta leveleket vágd ketté függőlegesen, majd helyezd egy nagy keverő tálba.
2. Forrald fel a vizet, majd rakd bele a sót. Miután felforrt a víz 5 percig hűtened kell, majd öntsd a káposztára és hagyd állni 10 percig. Ezután a káposztát forgasd meg, és további 5 percig hagyd állni. Ha ez kész, akkor öntsd le a vizet a káposztáról.
3. A fokhagymát, a gyömbért, a vöröshagymát a szardella mártással együtt a turmixgéppel pürésítsd meg. A pürét rakd egy külön tálba, majd ad hozzá a chili pehelyt, az almalét, a mézet és keverd jól össze. Ez a kimchi tölteléke.
4. A chilit és a tölteléket dolgozd össze a kínai kellel ezután pedig szórd meg szezámmaggal. Saját ízlésed szerint adhatsz hozzá további fűszereket. Tálalni rizzsel érdemes.
A kimchi a hűtőben 10 napig eláll.
Jó étvágyat!
Írta: Minhyun
Forrás:
http://www.beyondkimchee.com
http://www.lunchbox.hu/a-koreai-etelekrol/
http://hu.wikipedia.org
Kép:
http://www.beyondkimchee.com/wp-content/uploads/2013/04/30-minute-kimchi-2.jpg