Recept: Kimchi
2013.12.29. 19:20, Blossoming Korea
Mai cikkemben a legegyszerbb kimchi receptet hoztam, m eltte tisztzzuk azt, hogy mirl is van sz. A kimchi a koreai konyhamvszet egyik legismertebb tele, melyet krlbell 2600-3000 ve ismernek. Klnbz zldsgekbl kszl, s egyik legalapvetbb hozzvalja a knai kel. Mivel klnfle vitaminokban (A, B1, B2), klciumban s vasban gazdag, az amerikai „Health” magazin a „Vilg legegszsgesebb lelmiszereinek” listjn az tdik helyen szerepel.

Teljes cikkrt kattints a bvebbenre!
Elksztsi id: 25 perc
Fzsi id: 5 perc
Hozzvalk:
1 kg knai kel
½ cssze tengeri s
5 cssze vz
4-5 gerezd fokhagyma
1 db gymbr
1 kis fej vrshagyma
3 evkanl szardella mrts (A boltokban halszsz nven talljtok)
2 tk cukor
5 ek chili pehely
2 ek almal (ez lehet koreai szilva tea)
1 tk mz
2 piros chili
2 ek szezmmag
Elkszts:
1. Vgd le a szr rszt a kposztnak. A kposzta leveleket vgd kett fgglegesen, majd helyezd egy nagy kever tlba.
2. Forrald fel a vizet, majd rakd bele a st. Miutn felforrt a vz 5 percig htened kell, majd ntsd a kposztra s hagyd llni 10 percig. Ezutn a kposztt forgasd meg, s tovbbi 5 percig hagyd llni. Ha ez ksz, akkor ntsd le a vizet a kposztrl.
3. A fokhagymt, a gymbrt, a vrshagymt a szardella mrtssal egytt a turmixgppel prstsd meg. A prt rakd egy kln tlba, majd ad hozz a chili pehelyt, az almalt, a mzet s keverd jl ssze. Ez a kimchi tltelke.
4. A chilit s a tltelket dolgozd ssze a knai kellel ezutn pedig szrd meg szezmmaggal. Sajt zlsed szerint adhatsz hozz tovbbi fszereket. Tlalni rizzsel rdemes.
A kimchi a htben 10 napig elll.
J tvgyat!
rta: Minhyun
Forrs:
http://www.beyondkimchee.com
http://www.lunchbox.hu/a-koreai-etelekrol/
http://hu.wikipedia.org
Kp:
http://www.beyondkimchee.com/wp-content/uploads/2013/04/30-minute-kimchi-2.jpg