ANNYEONG

Üdvözlünk mindenkit a Blossoming Korea oldalán! ^^
Az oldal, ahogy a neve is mutatja, Koreával, illetve több hozzá kapcsolódó témával foglalkozik. :D
Nézzetek körül, olvasgassatok, és ha tetszett, látogassatok meg minket máskor is! ^^

A cikkeink saját szerkesztésűek, így NE LOPJ! Felhasználás csak engedéllyel vagy pontos forrásmegjelöléssel lehetséges!

Főszerkesztő: Rinniee
Társszerkesztő: Minhyun
Design: Nanami
 

Nyitás: 2013. szeptember 23.
 

 
NAVIGÁCIÓ
DÉL-KOREA
KULTÚRA
ZENE
ÉTELEK
AJÁNLÓ
EGYÉB
RÓLUNK
FŐOLDAL

 

 
MÉG TÖBB
FACEBOOK
ÚJSÁG

 

 
CHAT
 
 
 
 
 
 
 

 

 
ARCHÍVUM
Friss bejegyzések
2014.02.07. 18:00
2014.01.17. 17:23
2014.01.13. 20:24
2014.01.12. 19:37
2014.01.11. 13:59
Friss hozzászólások
 
LOG IN
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
TI
Indulás: 2013-09-20
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

Rizs a lelke mindennek

2013.10.22. 19:53, Blossoming Korea

Csakis 18 éven felülieknek!

 

Bár legutóbb is az alkohollal ismerkedhettünk illetve fogyasztásának körülményeiről, úgy hozta a Sors, hogy ennél a témánál kell, hogy maradjak. Nem az alkoholfogyasztást szeretném népszerűsíteni, hanem a friss élményeimet leírni. Ugyan is múlt héten került megrendezésre a Koreai Kulturális Központban egy párnapos fesztivál, melynek keretein belül lehetőségem nyílt megkóstolni pár jellegzetes, s népszerű koreai alkoholos italt.

Köztudott tény, hogy keleten alap élelmiszer a rizs. Az ember pedig roppant kreatív, ha önmaga szórakozása a tét. Mi másból is készülne alkohol, mint rizsből! Itthon a gyümölcs erjedése az alapja az alkoholos italoknak, míg Koreában a rizs tölti be ezt a nemes szerepet. Viszont felhasználása igen sokrétű.  Történelmi feljegyzésekből fennmaradt, hogy már körülbelül 2000 évvel ezelőtt alkoholt főztek, mellyel az isteneknek kedveskedtek.
Elsőként kell említenem a makgeollit, mely nem más, mint a rizsbor, a rizs erjesztése során első fázisként ezt az italt kapjuk, melynek alkohol tartalma 6%, mely egy jobb sörhöz mérhető, viszont a hazai borok alkohol tartalmától jócskán elmarad, hiszen ez az érték 10-14% között mozog.
Hagyományos szeszesitalról van szó, melyet a mezőgazdaságban dolgozó emberek előszeretettel fogyasztottak. Nem csoda, hiszen alapanyaga könnyen előállítható volt, s az ital elkészítése sem igényelt bonyolult lepárlási folyamatokat.
 

Teljes cikkért kattints a bővebbenre!

Otthoni elkészítése: a rizst lepároljuk, majd a rizskorpát élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a vizet, majd ezt az egészet egy cserépedénybe beleöntjük, s légmentesen lezárjuk. Mindennap egyszer jól össze kell keverni, amíg meg nem érlelődik.

A makgeollit párolva kapjuk a sojut, melynek alkohol tartalma már 30%, s átlátszó, tiszta ital, melyet a királyi udvarban is előszeretettel fogyasztottak.
Pontos receptet az elszánt érdeklődök, úgy is találnak, én ezért nem írtam le részletesen, hiszen nem célom erre buzdítani az olvasó közönséget.
Felmerül a kérdés, ha ezt élesztővel erjesztik, milyen lehet az íze? Nos, minden csak megszokás kérdése, ha nem elvekről van szó. Mivel nyitott vagyok az új ízekre, így nekem tetszett ez az erjesztett íz. Kicsit bor ízű, de egy olcsóbb fajtából, s érezni rajta erőteljesen a rizst, s azt is, hogy ez bizony már egy ideje állt. Ettől kicsit savas hatású, de korántsem száraz, enyhe édeskés ízt lehet felfedezni. Ha az ember folyamatosan kortyolgatja, akkor el is feledkezik az első megdöbbentő íz kombinációról.


Az ital színe halovány, a vízzel higított tejre emlékeztetett. Így tudnám leírni első találkozásom egy távoli ország alkoholos italával. Próbáltam kerülni a borászatban gyakran fellengzős barokk körmondatokat, hogy mindenki valós képet kaphasson, mire is vállalkozik, ha emellett az ital mellett dönt. :)
Manapság a makgeolli egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nagyvárosokban is, főleg a fiatal generáció körében, hiszen könnyen hozzá lehet jutni, akár műanyag flakonos kiszerelésben is. Sőt, mint ahogy nálunk pálinka fesztivált rendeznek, úgy a makgeollinak is vannak saját fesztiváljai, ahol csak úgy mint nálunk a különböző vidékek, illetve családok saját főzeteit lehet megkóstolni. Jelenleg országos szinten a szeszfőzdék száma meghaladja a 700-at.

A tradicionális tálalása során egy nagy fém vagy fa tálba öntötték, és innen lehetett merni a saját poharakba, csészékbe. Mivel ez egy szűretlen ital, így célszerű fogyasztás előtt felrázni, vagy keverni, hiszen az alján megülepedhet a zavaros fehér része.

A központban 4 féle italt volt lehetőségem megkóstolni, melyek a makgeollitól indulva egymás párlatai voltak, mind más-más alkohol tartalommal. Ezek közül az egyik a soju, míg a másik a yakju volt. A yakjut ételnek, s gyógyszernek is tartják, hiszen jó hatással van a szervezetre.  Alkoholtartalma 15%.

Mindezek mellett természetesen a lélekre is gondolt a Központ, mikor a programját összeállította, így tradicionális teaszertartás részesei is lehettünk. De erről majd egy későbbi bejegyzésben úgy is írunk még!

Köszönet a Koreai Kulturális Központnak a lehetőségért, hogy közelebbről is megismerhettük ezeket az italokat, illetve a HaNCompanynak a részletes bemutatásért.

Írta: Xirta

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?